Itt minden tiszta víz

Hazatértünk, és egyáltalán nem meglepő módon azon kaptuk magunkat, hogy itt semmi sem olyan, mint 4 keréken volt. Ez persze nem volt újdonság, mert tudtuk, hogy egyszer megszakad majd a nomád életmód, de az kifejezetten arcon csapott, hogy a furgonos életmódhoz képest hogyan éltünk korábban, és hogyan (nem) kéne élnünk most…

Nem vagyunk sem zöldek, sem vegák (sőt…), sem a megújuló energiák propaganda harcosai, és főként nem vagyunk a világ megváltói, de arra jutottunk, hogy a saját kis világunkat, mikrokörnyezetünket mégis meg kell váltanunk, mert rengeteget pazarolunk! És nem csak mi, hanem TI is! Sőt azok is, akik nem olvasnak minket, de meg lenne rá a lehetőségük. Talán csak azok nem pazarolnak, akiknek nem is lenne meg rá a lehetőségük, hogy a sok okos kütyün kövessenek egy interneten terjengő gondolat-gombolyagot.

Kezdjük ebben a bejegyzésben a vízzel:

Szóval az a nagy helyzet, hogy amíg a furgonban napi 5-6 liter víz elég volt arra, hogy ne legyünk szomjasak, főzzünk, mosogassunk, és akár még meg is mosakodjunk, addig most ennyi tiszta víz csorog a Dunába minden egyes vécézés után, és akkor még nem is beszéltünk a mosásról és a mosogatásról! Ez a felismerés sokkoló hatással volt ránk, pedig korábban fittyet hánytunk a vízfogyasztásunkra, főleg amíg Norvégiában éltünk, mert ott nem kellett külön fizetnünk a vízért.

Még nem találtuk meg a tökéletes megoldást arra, hogyan is lehet a városi szövetben a furgonlakás vízmennyiségét fogyasztani csak, de már tettünk pár apró lépést, és reméljük, hogy a kedves olvasók is tudnak adni tippeket, hogyan spórolhassunk többet. És természetesen a spórolás alatt nem azt a pár forintot értem, amit elvisz a vízdíj, hanem annak a folyékony kincsnek a használatát, amit teljesen természetesnek veszünk.

Ne nézzen minket senki bolondnak, de a megszokottól eltérő életkörülmények a megszokottól eltérő gondolkodást is eredményezik. Ennek az a következménye, hogy most az esti gyors zuhanyzás közben bedugjuk a dugót, hogy ne folyjon el a víz, majd a másnapi fürdésig (vajon szükséges minden nap fürdeni?) egy merőedény segítségével ezzel a vízzel öblítjük le a wc-t. A mosogatáshoz pedig bekerült a furgonból a kis lavor, ami segít a víz gazdaságosabb használatában az egytálcás mosogatónk kiegészítéseként.

Nem sok, de mi egyelőre ennyit tudtunk tenni. Ha eszünkbe jut más is, amivel tiszteletben tudjuk tartani a természetet, törekszünk majd azt is alkalmazni. Reméljük, hogy nektek is lesz majd 1-2 tippetek a számunkra! Ha igen, kérünk Titeket, hogy ne tartsátok magatokba!

Köszönjük!

 

 

Itt minden tiszta víz” bejegyzéshez ozzászólás

 1. paleee szerint:

  Sziasztok! Ezen a wc öblítésen én is annyit agyaltam, hogy ivóvízzel öblítjük le azt, amit egyébként a zuhanyból kifolyó vízzel, vagy akár a mosógépből kijövő tisztább vízzel meg lehetne oldani. Mások is így vannak vele, a neten keresgélve vannak már teljesen automata rendszerek erre, de ez a fiatalember teljesen egyedi megoldást kreált, ez tán Hozzátok is közelebb áll: https://www.youtube.com/watch?v=Bf4FnBPPpnU

  Kedvelés

 2. Benny szerint:

  Üdv!
  Az is jó megoldás, h a mosógép vizét lavórokba gyűjtve lelehet önteni a wc-t. Persze ez csak ott oldható meg ahol nincs elvezetve a lefolyóba. A másik dolog a csapra szerelhető fej ami szétszórja a vízsugarat és állítólag ezzel is lehet spórolni.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s