Miért pont így

Hogy miért a 4 kereket választottuk? Ez egy jó kérdés, és már mi sem emlékszünk rá teljesen. Szó volt a hátizsákos utazásról is, több nagyobb túráról, köztük kisebb megszakításokkal, gondolkoztunk a sátrazáson, a stoppoláson, a vonatozáson, de egyiket sem éreztük megfelelőnek, egyik sem nyújtott volna teljes szabadságot a világjáráshoz.
Európán belül repkedtünk pár helyre fapados járatokkal, olcsó szállásokon megszállva, és a cipőnk talpát elkoptatva, hogy minél többet lássunk, mire újra fel kell szállni a repülőre. Ezt mindig nagyon élveztük, de hosszabb időre nem tudtuk elképzelni, hogy működőképes lehet ez az élet.
Vonatoztunk is 30 napon át Európa nyugati felén, ami elég sok szervezkedéssel, szállás keresgéléssel jár, figyelni kell a menetrendeket, és egy-egy hátizsákból kell élni. Bár vonatozás közben lehet nézelődni, sajnos nem mindig a szemet kápráztató táj mentén megy a vasútvonal. (Ennek ellenére a Transzszibériai vasútvonal még a bakancslistán van)
Bejártuk Skandinávia északi felét autóval és sátorral, de a változó időjárás miatt nem volt mindig felemelő érzés felállítani a sátrat…viszont jó volt, hogy bármerre elgurulhatunk, amerre csak visz az út.
Írországot is körbeautóztuk 3 hét alatt, előre foglalt szálláshelyekkel az AirBnB-n keresztül, és talán ez volt a legjobb módja, hogy megismerjünk egy országot, de hosszabb távon nem kifizetődő, ha nincs saját szállásunk az utazás alatt.

Ezek után biztossá vált, hogy szeretnénk ha arra mehetnénk, amerre nekünk jól esik, és szükségünk lesz közben egy helyre, ahol megpihenhetünk. A lakókocsit kizártuk az ára miatt, ráadásul úgy gondoltuk, hogy kevesebb komfort mellett is boldogan tudunk utazni, így a legjobb, ha saját magunk csináljuk meg a tutit!

Eddig úgy tűnik, hogy ez így működik! Teljes szabadságunk van, akkor állunk meg, amikor szeretnénk, ott nézelődünk, ahol jól esik, ha elfáradunk útközben, a kocsi hátuljában tudunk egyet aludni, el tudunk bújni az eső elől, ha megéhezünk, akár főzhetünk is magunkra, és végül: nem függünk az időtől.

Why like this?

Why on 4-wheels? Good question! It’s hard to remember when we really decided about this travel form. We thought about hiking with a tent, taking the train or hitchhiking, but none of them would provide full freedom to travel wherever we would like to.
We have been to may places in Europe with low-fare airnlines, sleeping in the cheapest hostels, or using AirBnB, and we have walked around the cities for hours and hours, until our legs would say: stop please. We enjoyed it pretty much, but we could not afford it for long term.
We tried the Interrail as well with the youth tickets, but the trains don’t always follow the best scenery, and they definitely do not stop at all the places the one would like to visit. (However, we would be very interested in the Trans-Siberian rail route!)
We have been driving all around Northern-Scandinavia while sleeping in a tent, which was quite a good way to explore the unknown, but setting up the tent can be quite uncomfortable in certain weather conditions.
Our latest road trip led us to Ireland, where we took 3 weeks to drive around the island, and we have pre-booked pretty places via AirBnB, as it was our honeymoon so we wanted to lift our comfort zone a bit. This was pretty much one of the best of our shor travels.

After all these experiences, it was clear that we would like to be able to move freely while having a safe place to stay overnight. We couldn’t afford to buy a motorhome and  we thought that it has way too much comfort, that we don’t really need. We felt creative enough to create our own space for living, and if made with our own hands, it feels more like our own home.

It seems that we have made the right decision! We are completely free, we can stop wherever we want, we can take a look around or have a rest, we have a shelter from the weather and we can even prepare a meal for ourselves when we get hungry. And the best from all: we do not depend on time!