A nagy átalakítás

Sok netes oldalt, blogot, DIY tanácsot elolvastunk még autóvásárlás előtt, hogy fel legyünk készülve egy teljesen üres furgon lakhatóvá alakítására. Erre vettünk egy berendezett, használt mentőautót, ami felülírta az elképzeléseinket, mivel a műszaki berendezések és tárolóhelyek nagy részét szerettük volna megtartani. Így cserélte fel a tervezés-kivitelezés projektet a felmérés-átalakítás-bővítés folyamata.

DSC07091
Nagy szerencsénkre sok minden maradt működőképes a kocsiban: volt világítás, hűtés, fűtés, szellőzés, elektromos csatlakozók, külső fényszórók, szólt a rádió, és jól üzemelt a motor. Ezekhez szerettünk volna egy napelemes rendszert csatlakoztatni, amit a nulláról indulva még talán be is vállaltunk volna, de nem mertük a meglévő vezetékeket megbolygatni, így szakember segítségét kerestük, amit meg is kaptunk kiváló minőségben, Kalocsáról.
Még mielőtt levittük a mentőnket az autóvilamossági szervizbe, kartondobozokat szétvagdosva maketteztünk egyet a raktérben, és kitaláltuk, hogy milyen irányban legyen az ágyunk, ami nagyot lendített a tervezés további menetében. Némi méregetés, rajzolás, számolás és anyagbeszerzés után kezdődhetett a munka azon része, amit mi tudtunk hozzátenni az átalakításhoz.

Bár eleinte nem tetszett a kórház-feeling, a végére megszoktuk a bútorokat és a színvilágot, és ehhez alkalmazkodva mi is a kék és fehér színeket választottuk, csak fiatalosabb kiadásban. Lemostuk, lefestettük a belső falburkolatot, és indult a bútorgyártás!
Szerencsére Pomázon a családnál elfért a kocsi az udvaron, és a fedett garázs remek műhelyként szolgált. Pár saját és pár kölcsön szerszám segítségével fúrtunk, vágtunk, fűrészeltünk napokon át, hogy mire visszahozhatjuk a napelemekkel felszerelt kocsit, addigra már elkezdhessük beépíteni a bútorokat. Sajnos a raktér keresztmetszete folyamatosan változik, így a legtöbb elemet igazítani kellett szerelés közben, de megszületett a kihúzható ágyunk váza, és innen már beindult minden! Az ágy alá kihúzható fiókokat terveztünk, amik pont akkorák, hogy kívülről rájuk lehet tolni 1-1 szék méretű zsámolyt, és egy asztalt, így ezek nem foglalnak plusz helyet az amúgy sem nagy lakterünkből.

Az ággyal szemben lévő falon a szekrényt megtoldottuk még egy szűk méterrel, és ide került a felhajtható asztal is, ami az ágyon ülve és a zsámolyokról is kényelmes magasságú étkezéshez, vagy társasjátékozáshoz.

A meglévő fiókos szekrény teteje lett az új konyhapultunk, és ide szereltünk egy lehajtható elemet is, amibe pont akkora lukat vágtunk, mint a lavor, amit mosogató tálnak szántunk. A lavor nlkül pedig egy kis toldással itt kapott helyet a gázrezsó is.

Ezután már csak egy polcsort szerettünk volna az ágy fölé, de semmi többet, hogy maradjon elég terünk az autó belsejében is rossz idő esetén, ami mint később kiderült, jó ötlet volt!

Összességében bő másfél hónapot töltöttünk az átalakítással, szervizeléssel, ami egyáltalán nem sok, de ezt csak a mentőautó vásárlás miatt tehettük meg, mert ha üres raktérrel kezdünk, még ma is otthon ülnénk, és nem egy norvég fjordban írnánk ezt a bejegyzést.

 

The conversion

We won’t really go into the details of converting a van from scratch, as we bought a half-ready ambulance van, but feel free to read about how be refurbished our van.
Of course, we went through the necessary websites and DIY blogs, but we had to start with a completely different approach to be able to keep the benefits of the ambulance van.
It already had lighting, heating and cooling systems, electricity with 12V and 230V plugs, but we really wanted to add a solar panel and extra batteries to make all these work without running the engine. As we are not experts in the filed of  electricity, we asked a professional to install the solar panels and connect it with the existing wiring. He did a perfect job, so we could start with our part in the conversion: building the furnitures.
Luckily there was space enough in the family’s garden, and we could also use the garage as our workshop and storage, so we had wonderful conditions to start the work.
First of all, we didn’t really like the hospital feeling, however, we decided that we will keep the flooring and the original colors, and we will adapt our design to make it feel more cozy. We used ice blue spray for the walls, and white paint on the new wooden furnitures. The rest of the materials and the decoration had to be natural, so ropes were used as handles and the curtains were made from sackcloth. We used corkwood and cardboard for smaller decorations and finishes.
A few words about the furnitures:
Probably the best part of the design is the bed, that can be pulled out to fit 2 person easily. There are shelves under, with our seating covering them, so they do not need extra space from the interior. Due to the height of the bed, it can be used as a sofa as well, or a bench when we open the foldable table from the opposite cupboard, which can be supported from some existing hangers on the roof, that were used to hang blood and insulin before.
We installed another foldable desk to the shelves on the front, which has a hole in it that fits a plastic washbasin if we need to use it as a sink, otherwise it can be extended with a spare part so we can fit the gas cooker on the top.

At the end, we spent about one and a half month with the reparation of the van and the conversion, which is not a lot at all. We could have used much more time and go more into the details, but we decided to lower our comfort zone, and save time for the travelling…now we can write this post from a Norwegian fjord, instead of still sitting at home and working in the van.