Kőbe vésve

Törökország természete sok meglepetést tartogatott a számunka, aminek egy részét szerencsénk is volt felfedezni. Amikor a természet az ember keze munkájával is párosult, olyankor viszont megelevenedett előttünk a történelem, mint Midas király egykori városa környékén, ami a mai Yazili falu felett élte fénykorát.

Láttunk már kőbe vájt sírokat a Földközi-tenger partjai közelében és barlanglakásokat, szikla várakat Cappadocia vidékén az ország belsejében, de ez a hely volt a legjobb a régi életmóddal való ismerkedéshez. A szakrális és uralkodói emlékhelyek mellett sírokat, lakhelyeket, ciszternákat, vízelvezető alagutakat is megtekinthettünk egy rövid kirándulás keretében. Ráadásul itt található az egyik legnagyobb királyi sírhely, ami szemből monumentálisnak tűnik, oldalról viszont alig vastagabb a sír mélységénél. A szikla tetején az ősi írásjelekből is fennmaradt néhány szöveg, ami első ránézésre nagyon hasonlít a magyar rovásírásra, vagy akár a skandináv rúnákra.

A kőzet sok helyen már leomlott, így a korai barlanglakásokba is jobban beleláttunk, amik bámulatos módon vannak kifaragva a sziklákból. A kisebb lakhelyek falaiban tárolásra és alvásra szolgáló mélyedések vannak, míg a nagyobb terekben már megjelennek a kor építészetének elemei is, mint a hatalmas mennyezeti gerendák, amire semmi szükség nem lett volna, mégis díszítették egykor a teret.

Sok helyen olyan finomsággal vannak megmunkálva a kőfelületek, mintha korszerű szerszámokat használtak volna. Az emlékművek fala teljesen sík, a vízgyűjtők is szabályos henger alakú vájatok a sziklák tetején, a földalatti ciszternákba vezető alagutak mentén pedig még ma is egészen szabályosak a lépcsőfokok.

A városnak nagyobb vonzáskörzete lehetett, mert az Észak felé tartó út mindkét oldalán találhatóak még sírhelyek, vagy szikla városok. Nem is volt minden kitáblázva, így nyitott szemmel kell vezetni, hogy időben le lehessen térni a kis földutakra, amik ezekre a helyekre vezetnek.

Turisták valószínűleg alig járnak a környéken, mivel a helyiek szeme kikerekedett amikor megláttak két ismeretlent mászkálni a környéken, de éppen ezért nagyon nyugodt körülmények között lehet megtekinteni a köbe vésett történelmet. Ajánljuk mindenkinek ezt az elhagyatott helyet!