Teide- a 2000 méter feletti kánaán

Tenerife egy vulkanikus sziget, több kitörés következtében néz ki ma úgy, ahogy. Szerintünk gyönyörűen! A sziget egyik, ha nem a legnagyobb varázsa- legalábbis számunkra- hogy felérve az 2000 méteres szint fölé, mintha egy teljesen másik világba csöppenénk bele. A lenti rossz idő helyett a felhők felett ugye mindig süt a Nap, az örök tavasz szigete elnevezés itt abszolút megállja a helyét. Annak ellenére, hogy itt inkább a barna, fekete, homokszín a domináns, az ember mégsem érzi hiányát a zöldnek, a színes bimbozó virágoknak. A sziget közepén magasodik őméltósága, Teide a maga 3718 méterével. Számunkra döbbenetes színek, árnyalatok, formációk variánsai lepik el a sziget közepét.

Szerencsére több útvonalon is meg lehet közelíteni a Teidét, és érdemes is mindegyiket végigjárni, legalább egyszer, mert mindig elámul az ember. Az egész fenti világ annyira szürreális, máshoz nem hasonlítható. Minket teljesen elvarászolt. A megkövült láva, annak a különböző színei, a minimális növényzet annyira jól kiegészítik egymást, hogy nem is lehetne ennél jobb! A lábunk alatt majdhogynem homokszemnyi méretű lávadarabkák, miközben jó, több méteres óriási megkövült kövek mellett haladhat el az ember.

Ha már fent vagyunk, mindenképp érdemes jegyet váltani a lanovkára és felmenni a magasba. Míg a várakozás hosszú, addig az út gyors, kb 8 perc alatt felérhetünk a tetejére. Fontos tudni, hogy ahhoz, hogy az ember a kiépített úton elmászkálhasson is kell engedély, vagy guide. Az engedélyt mi nem váltottuk ki, mert nem is tudtunk róla, hogy kell, cserébe úgy alakult, hogy kétszemélyes magántúrák lett, így sokat tudtunk kérdezni. Megtudtuk, hogy az a vulkán, amelyik az elmúlt 10000 évben működést produkált, az aktívnak tekinthető. A Teide a legmagasabb, de kicsivel alatta több vulkán krátere látszódik, amelyek később alakultak ki.

A vulkáni színekkel is érdemes tisztában lenni. A fekete a legújabb, míg a már elszineződött, odifálódott vulkáni maradványok vöröses, barnás színben pompáznak. Ha elég hideg van- amit a Teidén nem nehéz produkálni- akkor lehet látni a hegyből szivárgó kénes gázt és érezni is a szagát. Egy picit mi is láttuk. Ami még érdekessége a szigetnek, hogy a sziget teljes terjedelme fölött tiltott a légiforgalom, védett az égbolt. Nagy csillagász komplexum emelkedik az egyik barnás hegy tetején.

Aki volt már ilyen magasan, az tudja, hogy ilyenkor már nehezebb oxigént venni, minden megerőltető mozgás nehézkessé válhat. Ezt egy picit mi is megtapasztaltuk, de nem kaptunk kedvet hozzá, hogy még métereket tegyünk meg fölfelé. A felkészültek és a bátrak akár gyalogosan, túrázva is megtehetik az 1000 méteres szintkülönbséget, amit a lanovka 8 perc alatt teljesít.

A guideunk ajánlásával elmentünk egy vulkán kerülő túrára, amihez egyáltalán nincs szükség vezetőre, bárki bármikor nyugodtan megcsinálhatja. A túra egy erdőből indul, ahol tök vagány, hogy a fák törzsei kormosak, majd egyre ritkásabbá válnak a fenyvesek és elénk tárul a vulkán és a tömérdek lávaföld. A rikító, lime színú fenyők és a sötét barna, fekete szín kombinációja fantasztikus, nem mindennapi látvány! Ezt a kis kirándulást mindenképp ajánljuk, biztos nem bánnátok meg!

Ha tudtok és titeket is elvarászol, töltsetek minél több időt a felhők felett, mert így, két lábon, nem sokszor adatik ez meg. Bár nekünk még kimaradt,de ha legközelebb visszamegyünk- mert szeretnék visszamenni- az a környező szigeteknek a felfedezése. Kisebb szigetek, kevesebb turista, bujább növényzet, elhagyatott homokos partok. Mi kell még? Hát ott lenni… 🙂