“Még sosem”

Ez az utazás sok szempontból „ még sosem”. No, de azért most nem kezdünk el minden ránk illő körnél meginni egy felest, mert akkor hamar nem lenne még csak közepe sem ennek a naplóbejegyzésnek.

Hát sorolom is!

„Még sosem” voltam olyan nyaraláson, ahol büféreggelivel és vacsorával várják a vendégeket. Oké, hogy ezt már a harmadik nap megszokod és próbálod variálni, de azért jól esik. Más, mint beágyazni, összecsukni az ágyadat és előkeresni a konzerv májkrémet a téliszalámival, amit mi tökre szeretünk, csak a kontraszt miatt jó megjegyezni.

„Még sosem” utaztam el téli nyaralásra, de valószínűleg lesz még ilyen, mert nagyon bejött nekünk. Azt már kezdjük megszokni, hogy mi sosem szezonban megyünk egy adott országba, ezért voltunk ősszel Spanyolországban, télen Horvátországban és a Kanári-szigeteken.

„Még sosem” láttam élőben kardszárnyú delfint, amit a Szabadítsátok ki Willyt!- film óta nagyon szeretnék. Szintén életemben először csodálhattam meg a jól öltözött császárvpingvineket, hallgattam és figyeltem a különböző papagájfajok tudományos kísérleteit. A sziget egyik fő látványossága és a turisták kedvenc látogatási helye a Loro park. Ez egy nagyon igényesen kiépített, felturbózott állatkert, ahol több show is várja a látogatókat. Adományokat gyűjtenek és filmvetítéssel mesélik el a történetüket, a sok megmentett és megsegítésre szoruló állat életét ismertetik meg.

„Még sosem” ettem ezelőtt tengeri herkentyűket, de itt nem tudtam ellenállni nekik és a második naptól kezdve kifejezettem ezeket az ételeket kerestem. Na jó, bevallom, azért az óriás csokis palacsinta kókuszos fagyival is felért egy nagy étkezéssel. Csoda, hogy a nagy karácsonyi lakomák után még ennyi minden belénk fért… bár annyira nem lepődtünk meg.

„Még sosem” láttam fekete homokos tengerpartot. Tetszett. Nagyobb kontrasztja van így a víznek és a szárazföldnek.

„ Még sosem” voltam vulkanikus szigeten. Egyszerűen fantasztikus, ahogy meg tudja határozni a természetet a sziget keletkezése. Pálmafák nőnek a helyoldalakban, eleve a hegyeken is baromira látszik, hogy merre folyhatatt le a láva, ami idővel megszilárdult, majd a hihetetlen növényzet benőtte és a magáévá tette.

„Még sosem” láttam ilyen buja növényzetet, óriási leveleket, más kontinensre emlékeztető helyeket. A kedvencem a sárkányfa lett, mely elsőre olyan, mint akit jól belenyomtak a földbe. Nem az a klasszikus fa fajta. Egy igazi különleges ritkaság.

„Még sosem” láttam több méteres mohás fallal körbevett utat, amit a kőfal tetejéről lenövő fák árnyéka tesz még varászlatosabbá.

„ Még sosem” láttam ennyire egyenes és egyben természet által formált monstrumot. Los Gigantes, beszédes név.

„ Még sosem” láttam ennyi csillagot a fekete égbolton, mint Tenerifén, több ezer méteres magasságban.

„ Még sosem” fürödtem januárban tengerben, pláne nem óceánban.”