Hófehér-kék

Dél-Spanyolország tele van hegyekbe-völgyekbe rejtett kis aranyos városokkal, amelyek többnyire fehéren pompáznak a nagy zöld semmiben. Kivéve Juzcar, ami kék! Régebben ez a város is fehéren világított a hegyekben sok más társához hasonlóan, de aztán jött egy film, ami miatt lefestették az összes házat kékre. Ráadásul HupiKÉKre.

Bár a filmesek ígéretet tettek, hogy amint vége van a forgatásnak visszafestik az egész várost a régi színére, a város lakói megszavazták, hogy inkább ne. Így sokkal nagyobb a város látogatottsága, felpezsdítettek a város turizmusát a Hupikék Törpikék mesének óriási másai. A városon végigmegy egy autóút, a többi kisebb sétálóutcán Te is törpnek érezheted magad. Ez a sok kék nem megszokott, de mégis együtt tök jól nézett ki. Valószínűleg nyáron elég nagy a zsivaj és a tumultus, nekünk így novemberben nem kellett nagyon kerülgetni a turistákat, bár találkoztunk azért egy csoporttal. A városnak több pontján is kilátóhelyekre lehet eljutni, ahonnan kinézve tényleg kis erdei hegyi manónak érezhetjük magunkat. Az ősz színei még jobban passzoltak ehhez a rikító kék városhoz.

Ha már az elején szó volt a fehér városokról, egyet mindenképp kiemelnénk. Ez Frigiliana! Szeretettel várja a kíváncsiskodókat. A város a hegy tetején található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az  alatta lévő völgyre és persze a tengerre. A napsütés még szebbé tette a fehér házakat, csak úgy világítottak.

Totál időzavarban érezzük magunkat, hogy ilyen mediterrán vidéken vagyunk, tűz a Nap, az emberek rövid ujjúban, majdhogynem nyári ruhákban mászkálnak, fagyit nyalnak. A fehér házak között virágoznak a növények, narancs és citromfák gyümölcsei színezik be a város fehérségét. Mivel a hegyre épült a város, ezért jócskán meg kell dolgoztatni a lábizmokat, hogy minél szebb kilátásban lehessen részünk, de kétlem, hogy bárki megbánná. Tetszett nekünk ahogy a hegyek körbeölelnek, miközben a Földközi tenger kékje festi végtelenné a horizontot.