Borúsan is derűs az élet

Amikor otthon voltunk a pesti lakásban, örömmel dőltünk le a kanapéra egy esős délután, bukóra nyitva az ablakot, filmezve vagy társasjátékozva várva, hogy kisüssön a Nap. Néha megnéztünk egy filmet, vagy pár részt az éppen aktuális kedvenc sorozatunkból, mászkáltunk a lakásban, főzőcskéztünk, és mire újra kinéztünk az ablakon, már el is állt az eső. Ha pedig mégsem, akkor ki sem mozdultunk másnap reggelig a falak közül.

Ez kicsit másképpen működik az új életformánkban, mert a 4 fal elég szűkös, és két másodperc alatt bejárjuk az egész lakóterünket. Az internet is véges, ezért nem lehet a laptop képernyője elé menekülni folyamatosan, főleg ha egy hónap alatt egy kezünkön meg tudjuk számolni, hogy hány napon nem esett az eső…márpedig Norvégiában ilyen időjárás fogadott minket. (A folyamatos sorozatozás nem is lenne ésszerű, mert ezt otthonról is csinálhatnánk, ennek ellenére pár évadot már kivégeztünk)

Eleinte jó ötletnek tűnt, hogy ha esik vagy borús idő van és lóg az eső lába, akkor többet vezetünk, és bízunk benne hátha 100 km-rel odébb már jó idő van. Azonban a norvég időjárás nem hagyta magát, ha elkezdett esni valahol, akkor azt kitartóan tette kilométerekkel odébb is. Így egyre többször vállaltuk be, hogy elázunk, pedig a kocsiban nem könnyű megszárítani a nedves holmikat, főleg esős időben. Voltak olyan kirándulásaink, ahol óránként átfutott felettünk egy viharfelhő, de ha időközönként kisütött a Nap, akkor szivárványokkal kárpótolt minket az ázott ruháinkért.

A legtöbb kirándulásunkat persze napsütésben kezdtük, de soha nem tudtuk megjósolni, hogy milyen idő lesz, mire egy hegy csúcsára, vagy egy kilátóponthoz érünk. A tapasztalatunk azóta azt mutatja, hogy nem kell a képeslapokon szereplő látvány után áhítoznunk, mert valószínűleg hasonló hátterű képeket fogunk csinálni minden helyszínen, csak a felhők fognak változni.

Hamar azon kaptuk magunkat, hogy ez nem is olyan zavaró, mert olyan felhő tömegeket láttunk a hegyek körül csavarogni, amiktől leesett az állunk. A fjordoknak igen jót tesz, ha a felhőkön átszűrődő sejtelmes fények világítják meg őket, és a sűrű ködös levegő pedig előhozza a hegyvonulatok tiszta időben kevésbé érzékelhető mélységét.

Az már csak hab a tortán, hogy a több napos esőzések után mindenhol vízesések zúdulnak le a hegyoldalakról ameddig a szem ellát, és a korábbi lágyan csordogáló patakok és zuhatagok vadul hömpölyögnek, esővíztől duzzadva.

Ennyi borús élmény után már egészen derűsnek tűnik a rossz időjárás is, de azért be tud telni a pohár. Nekünk is betelt Bergen után, mert a legutolsó turistaútvonalat inkább kihagytuk a folyamatos, egy hetes esőt ígérő időjárás jelentések miatt, és elindultunk Kristiansandba a komp felé, ami átvisz a következő megállóba: Dániába.