A jégkorszak maradványai

Bár nem ma volt, mégis rengeteg emléket hagyott maga után a jégkorszak. Norvégia ebből a szempontból is ideális, mert ez a föld kapott bőven a jégtől! Hiába lett melegebb, ma is sok gleccsert találni még a norvég hegyek között, amik szép lassan olvadoznak, de ennek ellenére még sok helyen elérhető a turisták számára egy-egy fjordba nyúló águk, extrém felszerelések nélkül is.

Messziről nem is gondolnánk, hogy mekkora hatalmas jégtömegekről van szó, pedig közel érve bőven felénk tornyosulnak. És ez a teljes gleccsernek csak egy parányi része! Hihetetlen, hogy a víz mennyi árnyalatát tudja produkálni a kéknek!

Ahol már visszahúzódott a jég, ott sem kell búsulni, mert maradt bőven látnivaló. Néhol gyaluként, néhol durva smirgliként csiszolta le a jég a kőzeteket, így olyan formák és textúrák jelennek meg a sziklákon, amiket ilyen kemény anyagtól nem várnánk.

A sok szépség mellett mi mégis a fjordokért vagyunk a leghálásabbak. Ilyen művészi és félelmetes formák nem jöhettek volna létre a jég nélkül. Köszönjük 🙂