4 keréken

Ha nem lenne elég, hogy ez az ország széltében és hosszában is hatalmas, akkor a távolságokra még a fjordok is rájátszanak. Ha kinézzük magunknak a következő települést, ami légvonalban elérhető távolságban lenne, akkor biztos, hogy útközben még legalább két-három fjordot kell végig kocsikázni, megduplázva ezzel a megtett kilométereket.
Nem csoda hát, hogy 4 keréken lehet a legjobban bejárni az ország különböző tájait. Persze láttunk olyanokat, akik két keréken próbálkoznak, fel-le tekerve a kanyargós aszfalt utakon…minden elismerésünk! Mi azért jobban élvezzük a távolságok legyűrését a kis autónkban.
A több ezer kilométeren szebbnél szebb utakon ismerkedünk a környékkel, esőben és napsütésben, ködben és határtalan kilátással, hegyekbe mart és tenger alatti alagutakon át, szigetek közt átívelő hidakon, hegyoldalakon kúszó szerpentineken, komp utak tömkelegével, a tengerrel szinte egy szinten, vagy épp 1000 méter magas fennsíkokon gyűjtöttük az élményeket.
Szerencsére nem kellett csak magunkra hagyatkozni az ország felfedezésével, mert a norvégok igen csak kitettek magukért 18 nemzeti turistaútvonalukkal, amiből mi is bejártunk jó néhányat. Vannak rövidebb útszakaszok, és 100 km-t meghaladó kaland-ösvények is. Ami közös bennük, az a szemet kápráztató látvány és a dizájnos, minőségi megállóhelyek, melyeket egytől egyig neves környékbeli építész és tájépítész irodák terveztek. Ezek az útszakaszok jellemzően nem a gyors közlekedést szolgálják, hanem a kényelmes, nézelődős, meg-megállós, általunk is nagyon kedvelt utazási módot. Sajnos vannak olyan helyek, ahol sok a turista, de volt már szerencsénk kettesben is bámészkodni a kilátóhelyeken.

Mi ezeken a turista útvonalakon jártunk Északról Dél felé haladva:

Senja
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/senja)

Andøya
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/andøya)

Lofoten
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/lofoten)

Helgelandskysten
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/helgelandskysten)

Atlanterhavsveien
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/helgelandskysten)

Trollstigen-Geiranger
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/geiranger-trollstigen)

Gamle Strynefjellsvegen
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/gamle-strynefjellsvegen)

Sognefjellet
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/sognefjellet)

Aurlandsfjellet
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/aurlandsfjellet)

Hardangervidda
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/hardangervidda)

Hardanger
(https://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/hardanger)

Ha bárki Norvégiába jön, mindenképpen megéri vezetni az utakon, akár saját, akár bérelt autóval. Bár még nem jártuk be a nagyvilágot, de eddig itt a legizgalmasabb vezetni, és a magas üzemanyagárakat bőven kárpótolja a rengeteg élmény.

Tippek:

– Az üzemanyag nem olcsó, de az árak naponta változnak, sőt néha még egy napon belül is. Az eltérés 1-2 norvég korona is lehet, ami miatt érdemes jól időzíteni a tankolást.
– Benzinkutakat jellemzően minden városban lehet találni, de várost már annál nehezebb, van ahol akár száz km-nél is többet kell kocsikázni, hogy meg lehessen tölteni a tankot. Mi már majdnem pórul jártunk, nem érdemes majdnem üres tankkal útnak eredni!
– A nemzeti turistaútvonalakról itt lehet tájékozódni: www.nasjonalturistveg.no
– Sok útvonalat csak komppal lehet megközelíteni, vagy több 100 km-es kerülővel. A kompjegyek ára 100 és 7-800 korona között mozog, érdemes még utazás előtt beleszámolni ezt a költségvetésbe. Szerencsére 6,0 m hosszig minden jármű a legolcsóbb kategóriába tartozik, magasságtól függetlenül.