Mézeskalács házak

Bár Jancsit és Juliskát nem láttuk, sokszor mégis azt éreztük, hogy valaha biztos erre jártak, mert ezek a házak szakasztott másai a mesebeli mézeskalácsháznak. Az álmainkkal ellentétben sajnos mégsem mézeskalácsokból készültek a házak, s a házakon lévő díszítések sem cukormázból voltak. A kerítésbe majd beletört volna a fogunk, ha bele akartunk volna harapni, de mégis…

Van abban valami furcsa és megmagyarázhatatlan, ahogy a változatos tetejű házikók dőlnek egymásra. Mintha attól félnének, ha nem érnek össze, akkor végük, ezért amilyen szorosan csak lehet egymás mellett sorakoznak. Ki magasabb, keskenyebb, ki tömzsi és alacsonyabb mintha egy lego országban lennénk. Mint amikor elfogytak az azonos méretű és színű darabkák, ezért kénytelen vagy megbontani az egységet és más formát kitalálni majd meglepődni, hogy ez sokkal jobb lett, mint amit vártál. Ha messziről nézed őket, szurkolsz, hogy ne boruljanak jobban egymásra, ha alájuk állsz, velük szédülsz. Ezt az érzést minden holland városban érezni lehet.

Persze azért voltak olyan helyek, ahol túlzásba vitték a lego elemek egymásra pakolgatását, és az idilli házsorok helyett kissé kaotikus tömbök jöttek létre, de ebben az országban sok mindent szabad, lehet próbálkozni.