Kirándulóhelyeink

A finnek igen közel állnak a természethez, így nem csoda, hogy rengeteg nemzeti parknak és kirándulóhelynek ad helyet a hazájuk. Övék az ezer tó országa, ami enyhe kifejezés, mert a tavak száma 180ezer körüli, ami azt eredményezi, hogy ha GPS használatával szeljük át az országot, akkor igen kevés útszakasz lesz, ahol a térkép nem jelez legalább egy kék foltot a közelben.

A tavak rengetegében valami fogódzkodóra volt szükségünk, hogy merre érdemes szétnézni az országban, és a kirándulás lehetősége sem volt mellékes a helyszínek böngészésénél. Szerencsénkre sok hasznos weboldal segíti a turistákat az eligazodásban, a legtöbb angol nyelven is, tele térképekkel, túrajavaslatokkal, kempingekkel, erdei viskókkal.
http://www.nationalparks.fi/en/welcome
http://www.metsa.fi/web/en/national-hiking-areas

7 nemzeti túraterület található az országban, amiből nekünk három is útba esett: Evo, Oulujärvi és Arctic Circle. Bár nem jártunk az összes helyszínen, bátran merjük állítani, hogy itt vannak a legjobban kiépített és legjobban felszerelt kirándulóhelyek. A legtöbb ösvény mentén van egy kis házikó, vagy menedékként szolgáló fa tákolmány – ami akár esti szállásként is szolgálhat – tűzrakó helyek, a körülményekhez képest igényes budik, és szinte kivétel nélkül mindenhol találtunk rengeteg tűzifát, amit mindenki használhat a maga belátása szerint.

Emellett figyelemre méltó, és követendő példát nyújtanak azzal, hogy nem csak az fitt kirándulókra gondolnak, hanem a mozgásukban korlátozottakra is! (Alapvetően a skandinávok sokkal elfogadóbb és befogadóbb természetűek a hűvös, távolságtartó látszatuk ellenére.) Több útvonalat is találtunk, ahol jelezték, hogy ez valóban mindenki számára elérhető élményt nyújt. A fa deszkákkal burkolt ösvényeken szabályos távolságonként szélesebb pihenők vannak, ahol két kerekesszék is elfér egymás mellett. A fa budik között (amik kiérdemelnék az illemhelyiség kifejezést is) több helyen is van mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyiség, ami fa korlátokkal, kötél kapaszkodókkal segíti a használatot, és természetesen itt is van elég hely a kerekesszékkel való manőverezéshez.

Íme egy újabb aspektus, amit eltanulhatnánk északi rokonainktól.