Joulupukki

Mint az köztudott, Finnországban lakik a Mikulás. Kíváncsiak voltunk,hogy vajon nyáron mit csinálhat? Van a Mikulásnak is szabadsága? Figyeli a jó gyerekeket és lesi kívánságaikat? Egy tengerparton fonja nagy fehér szakállát, miközben piros fürdőnadrágban napoztatja szép gömbölyű pocakját? Hol lehetnek a rénszarvasok? Talán az egyik tóban lubickolnak az ezer tó egyike közül? Hol lehet a puttonya? Van a Mikulásnak családja?…és még megannyi kérdés foglalkoztatott minket, mikor lekanyarodtunk Rovaniemiben a Mikulás rezidenciája felé.

A történet iróniája, hogy a finn nyár meghazudtolta önmagát és aznap, mikor le akartuk rántani a leplet a „nyári Télapóról”, ténylegesen 31 fok volt. A helyszín maga volt a kultúrsokk. Villogó, csillogó feliratok, lámpásokból kitömött állatok várták a turistákat, hogy beinvitálják őket a titkok házába. Giccsesebbnél giccsesebb souvenir tárgyak fogadtak, már szinte kezdtük hiányolni a „Santa Claus is coming to town…” világhírű slágert.

A hely megkívánta volna, az biztos. Elveszve a karácsonyi hangulatban egyszer csak megpillantottuk a táblát, mely megmutatta, hol lehet találkozni a Mikulással. A Hozzá vezető úton olvashattunk a történetéről, láttuk a sok-sok levelet, amit a gyerekek írtak neki, majd az utolsó nagy kanyarban megláttuk Őt, az igazi Mikulást. Fehér haja és szakálla összeért, mosolya, mint miről gyerekkorunkban ábrándoztunk, hatalmas pocakja és piros ruhája, ugyanúgy nézett ki, mintha egy könyvből lépett volna elő. Bár összekacsintottunk vele, a sok kérdésünk megválaszolatlan maradt. Jobban belegondolva, ez így rendben is van. A bűvész sem árulja el soha a titkát, hát még a Mikulás.