“Hármashatár-hegy”

Nos, ez a név akár a finn Saana hegyre is illene, ami a svédekkel közös Kilpisjärvi tó mentén emelkedik 1029 méter magasra, és a tetejéről már Norvégia is jól látható napos időben. Ha valaki a finneken keresztül szeretne a norvégokhoz jutni, akár a Nordkapphoz is, mi mindenképp ezt az útvonalat ajánljuk! Bár így kimarad a számi parlament Karasjokban és az ezüst galéria Kautokeinoban (ide amúgy is érdemesebb tavasszal a rénszarvas verseny világbajnokság idején ellátogatni), de a norvég táj sokkal vadabb és lenyűgözőbb arcát mutatja, ami bőven elég kárpótlás.
Kilpisjärvi nyáron fürdésre és evezésre is alkalmas, de mi túra-pártiak vagyunk, így a csúcstámadás mellett döntöttünk, főleg azért, mert több száz kilométer után végre ez volt az első kitüremkedés a lapos tájban. Azért ha télen jöttünk volna, akkor talán a szaunázás és a motoros szánozás mellett döntöttünk volna, de erre most nem volt lehetőségünk.
A hegyi túra nem volt kifejezetten nehéz, inkább csak hosszadalmas, de két különlegességgel is találkoztunk útközben a 360 fokos panorámán túl. Valakik úgy döntöttek, hogy milyen jó móka lenne egy trambulint telepíteni a fennsíkra…hát valóban jó móka volt! Kissé más érzés úgy ugrálni, hogy pár száz méterre egy tó van alattunk. Reméljük, hogy nem csak ideiglenes installáció, és másnak is része lehet benne!

Miután kellően elfáradtunk az ugrálásban, tovább mentünk a csúcs felé, ahol egy rádióantenna szerviz épületének az árnyékában egy rénszarvas csorda várt ránk. Egészen közel is merészkedtek hozzánk, amíg meg nem jelent a bandavezér az ékes agancsával, és el nem hajtotta a falkáját. Persze ez még csak a rénszarvasos kalandjaink első állomása volt, de erről majd később…